Droogte – beregenen en behandelen aardappelen en wortelen

Geplaatst in: Aardappelen, Boerderij, Gewassen | 0

Net als in 2014 werden we ook dit voorjaar weer geconfronteerd met een te lange droge periode. Afhankelijk van het groeistadium waarin planten zich bevinden hebben ze namelijk een bepaalde behoefte aan water. Wanneer neerslag uitblijft, stijgt de behoefte aan water en wanneer dit te lang aanhoudt ontstaat er zogenaamde “droogtestress”.

Met name voor “vroege” aardappelen (wij telen o.a. het ras Première) en “vroege” wortelen is voldoende water in de eerste helft van juni cruciaal. Daarom hebben we in de eerste helft van juni beregend. Gelukkig kregen we dan in het weekend van 20/21 juni een 20mm neerslag. Eind juni kwam er een hittegolf. We hebben dan de de vroege aardappelen, vroege wortelen, alsook de vastkokende aardappelen beregend.

Pomp
Grondwater oppompen in een container

 

New Holland met haspel
De haspel wordt tussen de aardappelen geplaatst en aangesloten op de container met water
New Holland met haspel
Haspel goed zetten zodat de darm mooi in de baan loopt
Haspel - spuitboom
Haspel aan het werk

De snelheid waarmee de haspel de spuitboom terugtrekt is afhankelijk van de hoeveelheid water wat we per m2 willen beregenen.

Onderaan de pagina kan u ook een kort filmpje bekijken over het verplaatsen van de haspel.

 

Vroege aardappelen

De vroege aardappelen bevinden zich begin juni in de “knolaanleg/knolzetting”. Tijdens de vorming van de knollen is het belangrijk dat de aardappelplant voldoende en regelmatig water krijgt. Voldoende en regelmatige watervoorziening is zowel voor de uiteindelijke opbrengst (hoeveelheid kg’s) als de kwaliteit van de aardappelen gunstig. Het voorkomt misvorming van de knollen en de zogenaamde doorwas en glazigheid van de aardappelen kan hiermee vermeden worden. Bij “doorwas” vormen er zich op de stengels, vlak onder de grond, nieuwe uitlopers waarop vervolgens kleine aardappelknolletjes groeien. Op de bestaande aardappelknollen ontstaan er scheuten die dan vaak een 2de kleinere aardappelknol op de bestaande aardappel vormen. Doorwas treedt met name op wanneer tijdens een aanhoudende hitteperiode zonder neerslag, de bodemtemperatuur meerdere dagen oploopt tot boven de 25 ̊C. Wanneer zo een hitteperiode dan gevolgd wordt door een regenperiode is er een grote kans op doorwas.

Doorwas aardappelen
Foto: doorwas. Bron: akkerwijzer.nl

 

Doorwas in aardappelen
Foto: doorwas. Bron: akkerwijzer.nl

 

“Late” aardappelen

Omdat het praktisch onmogelijk is om alle aardappelpercelen te beregenen hebben we de percelen met aardappelen van het ras Bintje behandeld met een natuurlijk product. Dit is een soort kalk wat een witte film over de aardappelplant legt waardoor deze iets beter bestand is tegen de hitte. Dit wit laagje zorgt o.a. voor een betere weerkaatsing van het zonlicht. Op die manier warmt de bodem ook minder sterk op, want bij een te warme bodem is er een groot gevaar op doorwas zoals hierboven reeds aangehaald werd.

Aardappelen behandeld tegen droogte
Aardappelen behandeld met een natuurlijk product om beter bestand te zijn tegen de hitte
Aardappelen behandeld tegen droogte
Aardappelen behandeld met een natuurlijk product om beter bestand te zijn tegen de hitte

 

Vroege wortelen

Ook de vroege wortelen hebben we beregend. Door het koude voorjaar zijn de vroege wortelen later dan normaal. Door de hogere temperaturen in juni zijn de wortelen behoorlijk ontwikkeld. Door het beregenen blijft de groei gestimuleerd en kunnen de wortelen zich beter ontwikkelen.

 

Filmpje verplaatsen haspel op vrijdag 3/7/2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *