Worteloogst

Geplaatst in: Boerderij, Gewassen, Wortelen | 0

worteloogst

Wortelen bieden wij het hele jaar aan. We telen zowel vroege wortelen als bewaarwortelen.
De vroege wortelen worden geoogst in augustus/september. De bewaarwortelen worden geoogst in november.
In de periode augustus – november rooien we minstens wekelijks 1 kar wortelen. Op die manier kunnen we de supermarkten steeds voorzien van verse wortelen.

Het rooien van de wortelen op een kar is op deze foto’s te zien. Het rooien gebeurt door loonbedrijf Cerfontaine uit het Nederlandse Berg en Terblijt. Het transport doen we met onze eigen tractoren en kipwagens.

De bewaarwortelen worden in november pas gerooid. Deze wortelen worden op het veld rechtstreeks in kisten gerooid. Deze kisten met ongewassen wortelen gaan dan op onze boerderij in een frigo van 1 ⁰C. In deze frigo zorgen we ook voor een voldoende hoge luchtvochtigheid om uitdroging tegen te gaan en zorgen we ook voor voldoende ventilatie om schimmelvorming tegen te gaan. Op die manier kunnen we de wortelen perfect tot juli bewaren en dus het hele jaar rond de winkels van wortelen voorzien.

In november zullen jullie hier een uitgebreid artikel kunnen vinden over het rooien van de bewaarwortelen in kisten.

De rooimachine “trekt” 2 rijen wortelen uit de grond. Via een klemband gaan deze wortelen tot boven in de rooier. Daar wordt het groene loof verwijderd. De wortelen gaan vervolgens via een transportband tot op de kar. Het loof valt achter de machine op de grond.

Covagri worteloogst

Covagri worteloogst

Covagri worteloogst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *