Hoe aardappelen, wortelen, appelen en peren bewaren?

Geplaatst in: Algemeen | 0

Aardappelen

Bij Covagri worden de aardappelen na de oogst geleidelijk gekoeld en op lage temperatuur (8 ⁰C) bewaard. Een gedeelte bewaren we in kisten in een koelcel en een gedeelte in bulk in een goed geventileerde donkere loods. Gedurende de periode september – mei worden de koelcel en loods enkele keren “gegast”. Dit gaat de kieming tegen.

Bij je thuis kan je aardappelen best op een koele, donkere en droge plaats bewaren. Idealiter in een open of geperforeerde papieren zak, in een netzak of een open mand of kist en dit in een goed verluchte donkere plaats met een temperatuur van 8 ⁰C (min 2 ⁰C, max 10 ⁰C). Schud de aardappelen af en toe rustig om om te voorkomen dat ze vochtig worden.

Bewaar de aardappelen zeker nooit in een koelkast of in een plastieke zak.

– Indien te koud bewaard: ze gaan snel uitdrogen, het zetmeel zet om in suiker en de smaak gaat snel achteruit. Ze zullen ook snel bruin kleuren bij het bakken of frituren.
– Indien te warm en/of te lang bewaard: er ontstaan uitlopers/spruiten. Als je de uitlopers goed verwijdert zijn deze aardappelen nog goed eetbaar, het vitaminegehalte is dan echter gedaald.
– Indien te vochtig bewaard: ze gaan rotten. Rotte aardappelen tasten ook snel andere aardappelen aan. In een plastieke zak ontstaat sneller condens wat het rotten bevordert.
– Indien niet donker bewaard: onder invloed van licht worden aardappelen “groen”. De groene plekken van een aardappel snij je best weg. De rest van de aardappel is nog prima te eten.
– Behandel de aardappelen voorzichtig om “stootplekken” te voorkomen. Dergelijke beschadigde plekken kleuren bruin-zwart bij het koken. Ze zijn echter perfect eetbaar en hebben weinig invloed op de smaak.
– Bewaar geschilde aardappelen niet in water om kwaliteitsverlies te voorkomen.

 

Wortelen

Bij Covagri worden de wortelen ongewassen bewaard in kisten in een koelcel bij een temperatuur van 1 ⁰C. Daarnaast is een voldoende hoge luchtvochtigheid van belang om uitdroging tegen te gaan en een goede ventilatie om schimmelvorming tegen te gaan.

Bij je thuis kan je de gewassen wortelen best in de groentebak van je koelkast bewaren. Hierin kunnen de wortelen 3 à 4 weken bewaard worden. Bewaar wortelen ook niet tezamen met fruit of groenten die veel ethyleen produceren zoals appelen, peren, bananen of tomaten.

 

Appelen & peren

Bij Covagri worden de appelen en peren bewaard in ULO (Ultra Low Oxygen) koelcellen. Dit zijn gasdichte cellen waarin de appelen en peren aan een lage temperatuur (1 ⁰C), een zeer laag zuurstofgehalte en een verhoogd CO2 gehalte bewaard worden. Op die manier stopt het rijpingsproces en kunnen in deze koelcellen appelen zeer goed bewaard worden tot eind juli en peren tot eind mei.

Bij je thuis kan je appelen en peren best gewoon in de koelkast bewaren. Liefst niet tezamen met andere groenten of fruit. Appelen en Peren produceren namelijk ethyleen. Dit is een natuurlijk rijpingshormoon dat een negatieve invloed heeft op de bewaarbaarheid van verschillende andere groenten en fruit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *