Pluk Conférence peren

Geplaatst in: Boerderij, Gewassen, Peren | 2

 

Het seizoen van onze lekkere, zoete, sappige peer is weer aangebroken! De mooie Conférence peren lachen ons toe vanop de boom.

Conférence peren boom

Ieder jaar in september breekt voor ons met de pluk van de peren weer een heel drukke periode aan. De officiële startdatum van de perenpluk wordt bepaald door het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties). Deze startdatum is afhankelijk van het suikergehalte en de hardheid van de peer en vindt meestal plaats in de eerste week van september. Vanaf deze datum beginnen we dan met man en macht onze Conférence peren te plukken want deze Conférence peren moeten binnen de 14 dagen na startdatum geplukt zijn. Dit om de optimale hardheid en het optimale suiker- en zetmeelgehalte te verkrijgen voor een lange bewaring.

We plukken onze peren met hulp van seizoensarbeiders. De bovenzijde van de bomen wordt geplukt vanop een rijdende stelling.

Peren plukken

Deze peren worden door de plukkers voorzichtig in een plukzak gelegd. Dit is een zak die op de buik van de plukker hangt. Wanneer de plukzak vol is kan de plukker de onderzijde van de plukzak openen en de peren zo voorzichtig in de “palox” (houten of kunststof kist) leggen. Met de peren moet er immers voorzichtig omgegaan worden om beschadiging te voorkomen.

Peren plukken

De volle paloxen worden vervolgens op onze vrachtwagen gezet en naar het koelcomplex in de veiling gebracht. Daar worden de paloxen met peren in ULO koelcellen (Ultra Low Oxygen) geplaatst. Dit zijn gasdichte cellen waarin de peren aan een lage temperatuur (1 ⁰C), een zeer laag zuurstofgehalte en een verhoogd CO2 gehalte bewaard worden. Op die manier vertraagt het rijpingsproces en kunnen in deze koelcellen peren zeer goed bewaard worden tot mei.

Paloxen peren laden

Doorheen het jaar worden, afhankelijk van de vraag naar peren, de ULO cellen geopend en gaan we onze peren halen om deze vervolgens bij ons thuis op de boerderij te sorteren en te verpakken voor verkoop.

Op de onderstaande foto’s zien we hoe het sorteren en verpakken in kistjes in zijn werk gaat. We zien hier hoe de peren van de soort Doyenné gesorteerd en in kistjes verpakt worden. Het verpakken van de Covagri Conférence peren in plastic zakken van 2 kg verloopt op dezelfde manier.

Een palox met peren wordt voorzichtig en geleidelijk aan gekanteld zodat de peren voorzichtig de transportband op lopen. Dit weer om de peren zo min mogelijk te beschadigen.

Peren sorteren

De peren lopen onder een borstel door.

Peren sorteren

Vervolgens worden de peren handmatig in kistjes gelegd.

Peren sorteren

Peren sorteren

Peren sorteren

 

2 Responses

 1. Jan Tielemans
  | Beantwoorden

  We waren gisteren op wandel in de buurt van Rijkel en in de boomgaarden zagen we volle paloxen staan met Conférence-peren. We vroegen ons af hoeveel kg zo’n volle palox weegt. Ik dacht ooit eens gelezen te hebben dat het wel een ton kon zijn. Maar dat is misschien wat hoog geschat. Weet u hoeveel het werkelijk is?
  Bedankt en vriendelijke groet

 2. frank
  | Beantwoorden

  In zo een palox zit ongeveer een 390 kg appelen of 460 kg peren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *