Worteloogst 2015

Geplaatst in: Boerderij, Gewassen, Wortelen | 0

 

 

Zoals jullie in een vorig artikel op onze website hebben kunnen lezen, hebben we sinds de zomer bijna wekelijks een kipwagen heerlijke Covagri wortelen gerooid. Dit om onze klanten steeds te voorzien van verse wortelen. Inmiddels is het november en wordt het tijd om alle (bewaar)wortelen te rooien en in kisten op te slaan in de koelcel op onze boerderij. Hier kunnen de wortelen tot volgende zomer perfect bewaard worden. Op die manier kunnen we onze klanten garanderen dat we hen het hele jaar rond wortelen kunnen aanbieden.

Als de weersomstandigheden het toelaten oogsten wij de wortelen steeds tijdens de laatste week van oktober en de eerste week van november.
De grond mag niet te nat zijn om de percelen niet te veel te beschadigen tijdens het rooien en de temperatuur mag niet te hoog zijn omdat dit slecht is voor de bewaarbaarheid van de wortelen.

De wortelen worden op het veld rechtstreeks in kisten gedaan. Op de boerderij worden lege kisten op de aanhangwagen geplaatst. Het transport voeren we uit met onze eigen tractoren waaraan een kistenwagentje gekoppeld is waarop 4 kisten geplaatst kunnen worden.

Covagri worteloogst 2015 Covagri worteloogst 2015

Het rooien van de wortelen gebeurt door loonwerkbedrijf Cerfontaine uit Berg en Terblijt (NL) (http://www.cerfontaine.nl/).
Het rooien gebeurt per 2 rijen wortelen. De wortelen worden als het ware uit de grond getrokken en gaan via een klemband tot boven in de rooimachine. Daar wordt het groene loof van de wortel gescheiden. Het loof valt achteraan de machine terug op het veld en de wortelen gaan via een transportband in de kisten.

Covagri worteloogst 2015 Covagri worteloogst 2015

Wanneer de kisten nog leeg zijn worden deze gekanteld om de valhoogte voor de wortelen te beperken. De kisten worden zo gedeeltelijk gevuld. Naarmate de kisten voller worden kantelen we de kisten recht om ze mooi vol te maken.

Covagri worteloogst 2015 Covagri worteloogst 2015

Om zo min mogelijk tijd te verliezen rijden we met 3 tot 4 tractoren zodat er steeds lege kisten in het veld zijn en de rooimachine continu kan blijven rijden.

Covagri worteloogst 2015 Covagri worteloogst 2015

Bij aankomst op de boerderij worden de kisten met een heftruck afgeladen.

Covagri worteloogst 2015 Covagri worteloogst 2015

Op de wortelen zit er nog redelijk wat grond. Deze grond is één van de factoren die een goede bewaring van de wortelen mogelijk maakt. Eenmaal gewassen bewaren de wortelen immers minder lang.

Vervolgens moeten de wortelen handmatig nog een beetje gelijk geduwd worden in de kisten zodat de kisten mooi gevuld zijn en de wortelen niet beschadigd worden bij het stapelen van de kisten. De kisten worden dan in de koelcel op de boerderij geplaatst.
Bij een temperatuur van 1 ⁰C kunnen de wortelen in deze koelcel in ideale omstandigheden bewaard worden. Daarnaast zorgen we in deze koelcel voor een voldoende hoge luchtvochtigheid om uitdroging tegen te gaan en een goede ventilatie om schimmelvorming tegen te gaan.

Covagri worteloogst 2015

We zijn er ons bewust van dat we afhankelijk van de weersomstandigheden de weg meer of minder vuil maken tijdens de worteloogst. Na afloop reinigen we dan ook steeds de weg en proberen op die manier alles proper achter te laten voor de andere weggebruikers. Hiervoor gebruiken/huren we de borstel van de (landbouwraad) van de Gemeente Riemst.

Covagri borstelen weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *