Aardappelen planten

Geplaatst in: Aardappelen, Boerderij, Gewassen | 2

 

Vrijdag 18 maart zijn we gestart met het planten van de vroege aardappelen. Na het planten hebben we een gedeelte hiervan afgedekt met plastiek. Op die manier warmt de grond beter op en kunnen we de aardappelen enkele weken eerder oogsten. Hierdoor kunnen we waarschijnlijk in de eerste helft van juni nieuwe aardappelen aanbieden.

Covagri aardappelen afdekken

Covagri aardappelen afdekken

 

De voornaamste rassen die we telen zijn Bintje, als bloemige en frietaardappel, en de rassen Annabelle en Nicola als vastkokende aardappelen.

In maart werden ook reeds de eerste percelen Bintjes en vastkokende aardappelen geplant. Vervolgens hebben we door het slechte weer enkele weken stil gelegen. Zondag 10 april konden we opnieuw starten en in de loop van de week werd het planten van de aardappelen afgerond.

Op basis van de resultaten van de bodemanalyses voeren we in het voorjaar een basisbemesting uit. Dit hebben jullie reeds kunnen lezen in het artikel over de voorjaarsbemesting. Voor aardappelen is Kali een zeer belangrijk onderdeel van deze basisbemesting aangezien dit een essentieel voedingselement is voor de vorming van de aardappelknollen.

De voorbereidende grondwerken voeren we ook zelf uit. Met behulp van een “Bik” wordt de grond vrij diep bewerkt. Dit is o.a. nodig om goede aardappelruggen te kunnen maken tijdens het planten.

Covagri aardappelen planten

Het planten van de aardappelen wordt uitgevoerd door loonwerken Kerkhofs uit Vlijtingen – Riemst.

Covagri aardappelen plantenCovagri aardappelen planten

Covagri aardappelen plantenCovagri aardappelen planten Covagri aardappelen planten Covagri aardappelen planten Covagri aardappelen planten Covagri aardappelen planten

2 Responses

 1. Geert Vandekerkhove
  | Beantwoorden

  Ik ben niet echt een kenner en heb een vraagje. Worden, na het planten, de aardappelen nadien nog eens opgehoogd?
  Met vriendelijke groeten.

  • frank
   | Beantwoorden

   Bij ons worden de aardappelen onmiddellijk tijdens het planten opgehoogd. Dat is het meest gangbare tegenwoordig. Er zijn er wel nog die planten zonder ophogen en dit nadien doen met een frees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *